boeken

De boeken van… Joëlla Angenent

Welk drie boeken zou je andere vrouwen aanraden en waarom? Deze vraag stelde ik een poosje geleden op mijn Instagram. Een schot in de roos, want de boekentips stroomden binnen. Eén van die reacties kwam van Joëlla Angenent.

1. De Reizigers Cyclus – Diana Gabaldon

Met deze serie ben ik letterlijk opgegroeid. Ik kreeg deel 1 van mijn moeder toen ik twaalf was. Als je er eenmaal in begint, kun je ‘m niet meer wegleggen. Dat is ook precies de reden dat ik deze boeken graag lees: ik kan even helemaal opgaan in een andere wereld.

De Reizigers Cyclus gaat over een vrouw die per ongeluk teruggaat in de tijd en in de achttiende eeuw belandt. Daar ontmoet ze een knappe Schot en samen beleven ze allerlei avonturen. Zo belanden ze onder andere aan het Franse hof, middenin de Jacobitische opstand in Schotland en varen ze naar Amerika waar ze in de Onafhankelijkheidsoorlog terechtkomen. De schrijfster doet ongeveer vier jaar over elk boek omdat ze uitgebreide research doet. Zo weet ze zeker dat alle historische feiten kloppen. Inmiddels zijn er negen boeken uitgegeven. Wist je trouwens dat er sinds een paar jaar ook een tv-serie bestaat die gebaseerd is op deze boeken? De serie, Outlander, kun je onder meer via Netflix bekijken. Aanrader!

2. Body Positive Power – Megan Jayne Crabbe

Dit boek was een eye-opener voor me. Voor zoveel mensen – waaronder ikzelf – is het doodnormaal om te denken dat bijvoorbeeld pizza en patat ‘slecht’ eten is, dat slank zijn per definitie gezonder is én dat je meer geaccepteerd wordt in de wereld als je slank bent.

In dit boek legt de schrijfster aan de hand van wetenschappelijk onderzoek uit hoe de dieetindustrie werkt en hoe machtig die is. Kijk maar eens naar de opdrachtgevers van bepaalde gezondheidsonderzoeken. Dikke kans dat ’t onafhankelijk onderzoek lijkt, maar stiekem wordt gesponsord door bijvoorbeeld een dieetpillenproducent.

In Body Positive Power vertelt ze ook over intuïtief eten en hoeveel bevrijding het loslaten van de labels ‘slecht’ en ‘goed’ eten kan geven. Voor mij is het accepteren van mijn lichaam zoals het is nog steeds een proces, maar dit boek heeft me wel echt een andere kijk op dingen gegeven. Hierdoor ben ik veel minder krampachtig over eten en gewicht dan vroeger.

3. The Art of Asking – Amanda Palmer

boeken Joella Zangeres en schrijfster Amanda Palmer is een soort idool voor mij. Zij doet dingen die ik niet durf. Denk aan couchsurfen bij vreemden of precies de kunst en muziek maken die uit haar hart komt en die zij wil maken, zoals liedjes van tien minuten en performance art met veel naakt. Daarnaast laat ze op social media haar onzekerheid en angsten zien en neemt de haters daarbij voor lief.

‘The Art of Asking’ gaat over haar leven en over hoe ‘de kunst van hulp vragen’ daar een rode draad in is. Zij was de eerste artiest die een miljoen dollar ophaalde via Kickstarter waardoor ze weg kon bij haar platenmaatschappij en in eigen beheer een album uit kon brengen. Nu wordt ze al jaren gesteund door zo’n tienduizend fans die via het crowdfundingplatform Patreon maandelijks een bedrag naar haar overmaken. Jarenlang was ik er daar ook één van, trouwens.

Hierdoor kan ze nog vrijer zijn en creëren wat ze wil. Voor mij een ontzettende inspiratie en iets wat mij als journalist en tekstschrijver ook geweldig lijkt. Ik zag haar voor het eerst in 2006 op Pinkpop met het punk cabaretduo The Dresden Dolls en de interactie met de drummer, haar passie en haar persoonlijkheid vond ik meteen zó bijzonder. Sindsdien volg ik haar!

Laat een reactie achter