boekentips Marjolijn Borgardijn

De boeken van… Marjolijn Borgardijn

Welk drie boeken zou je andere vrouwen aanraden en waarom? Deze vraag stelde ik een poosje geleden op mijn Instagram. Een schot in de roos, want de boekentips stroomden binnen. Vandaag: de must-reads van Marjolijn Borgardijn. 

1) Het is niet met jou begonnen – Mark Wollyn 

Dit boek heeft raakvlakken met ‘De Fontein‘, het boek dat ik las na het overlijden van mijn moeder. Na haar overlijden – en eigenlijk al een lange tijd daarvoor – had ik het gevoel dat ik niet goed ‘op mijn plek’ stond. Daar was ik me op dat moment niet van bewust: daar kwam ik later achter door gesprekken met mijn psycholoog.

Wat ik heel interessant vind, is hoe familietrauma’s generatie op generatie doorgaan. En hoewel ik er een heel verhaal over kan vertellen, gaat het vooral hierom: ik wil het doorbreken. Voor mijn kinderen en voor mezelf. Dat kost veel tijd en moeite, maar boeken zoals deze geven inzicht en houvast.

2) Leven toevoegen aan dagen – Sander de Hosson 

Leven toevoegen aan dagen’ van Sander de Hosson heb ik net uit. Ook dit boek heeft met mijn moeder te maken. Ze kreeg twee keer borstkanker: op haar 48e en tien jaar later opnieuw. In 2018 hoorde ze dat ze uitzaaiingen had. Uiteindelijk is ze in september 2020 op de Intensive Care overleden. Ik was erbij en heb veel moeite gehad met hoe alles is verlopen.

De dag dat ze overleed, hadden we namelijk een gesprek met een aantal artsen, waaronder haar oncoloog. Zij vertelden ons dat ze ‘nog heel veel’ voor mijn moeder konden doen. Ik herinner me nog dat ik mijn zusje aankeek en dacht: over wie hebben ze het? Dit kon niet over onze moeder gaan.. Desondanks gaf het gesprek toch hoop.

‘Door Sanders boek, kreeg ik een inkijkje in hoe het ook kan gaan’

Drie uur na het gesprek overleed ze. Gelukkig wel met al haar dierbaren om haar heen. Maar dat we  door dat rare gesprek niet de rust en ruimte kregen om goed afscheid te nemen, heeft me lang dwarsgezeten.

Door Sanders boek te lezen, kreeg ik een inkijkje van hoe het ook kan gaan. Liever, met meer oog voor de mens en de nabestaanden. Dat hielp me in mijn rouwproces. Wat mij betreft is dit boek een aanrader voor iederen die te maken krijgt met ongeneeslijk ziek zijn.

3) De Boekbinder – Bridget Collins 

De Boekbinder zag ik liggen in de boekhandel. Ik werd getriggerd door de prachtige kaft. Er zit iets magisch in dit verhaal. Zonder al teveel te verklappen over het plot, kan ik zeggen dat de woorden betoverend, verrassend en historisch zeker bij dit boek passen. Tijdens onze vakantie in Frankrijk kon ik ‘m niet wegleggen en heb ik ‘m in één ruk uitgelezen.

Laat een reactie achter