Creaties van Viltbloemist

In the spotlight: Daphne Engelke van Viltbloemist

Soms kom je van die pareltjes tegen waarvan je denkt: dit zouden meer mensen moeten weten. Dat kan een (duurzaam) product zijn, een bijzondere dienst of een prachtig plekje. In deze rubriek zet ik mijn vondsten graag in de spotlights. Vandaag: Daphne Engelke van  Viltbloemist.

Wie ben je en wat doe je?

Daphne Engelke, Viltbloemist

Daphne met haar zelfgemaakte bloemen. Beeld: Liefs van Fleur

Ik ben Daphne Engelke, moeder van een puber en getrouwd met Marc. We wonen in het centrum van Eindhoven in een heerlijk rijtjeshuis. Ik sta iedere dag vrolijk op omdat ik weet dat ik de leukste baan heb die ik me kan wensen. Als viltbloemist ben ik namelijk alles ineen: designer, directielid, styliste, fotograaf, projectmanager én koffiejuffrouw. Een wereldbaan waarvoor ik sinds november 2021 een eigen atelierruimte huur in Plan B in Eindhoven. Zo heb ik mijn eigen inspirerende werkplek waar ik klanten en andere ondernemers ontvang.

Hoe is de Viltbloemist ontstaan?

Op de bruiloft van mijn vriendin – mijn zoon Pelle was toen een jaar of zes – mocht ik ‘iets’ maken voor de kinderen. Ik dacht: ik maak iets van vilt en iets met bloemen. Dit was de start van een hobby: naast mijn werk in de zorg begon ik met het maken van vilten bloemen.

‘Uit Viltbloemist haal ik niet alleen inkomen, maar ook veel geluk en levensvreugde’

Toen Pelle naar de HAVO ging, zegde ik mijn baan in de zorg op. Omdat Pelle ASS (een vorm van autisme) heeft, is het fijn als er altijd iemand voor hem thuis is. Toch merkte ik dat ik als mens, vrouw en moeder meer nodig had dan alleen thuis zijn. Daarom zette ik mijn hobby om in een volwaardig bedrijf. Uit Viltbloemist haal ik niet alleen een mooi inkomen, maar vooral veel geluk en levensvreugde. Daarnaast kan ik mijn eigen tijd indelen en er écht voor onze zoon zijn als het nodig is. Ik werk wanneer ik kan, wil, mag en soms moet(vanwege deadlines) en dat is voor mij, mijn zoon en ons gezin het allerbeste.

Welke product(en) of dienst bied je aan?

Met mijn bedrijf richt ik me op twee verschillende doelgroepen:

 de creatieveling die dolgraag wil maken en creëren. Iets dat– ook al maak je er heel veel – niet stoort in huis. Bloemen maken is dan de perfecte oplossing! Iedereen houdt van bloemen en je kunt steeds je boeket aanvullen en herschikken. Bloemen die je niet gebruikt bewaar je in een doos of lade. Voor deze mensen is er onder andere de Viltbloemist-Bloemen-Academie waar je online of live workshops kunt volgen.

Daarnaast help ik ook graag lieve mensen die iemand kwijt zijn geraakt, gaan trouwen of zichzelf het mooiste boeket gunnen. Met hun wensen en ideeën in mijn achterhoofd maak ik een prachtig boeket op maat. Bijzondere gesprekken, herinneringen en soms intens verdriet vormen de basis voor de mooiste handgemaakte boeketten. Gelukkig komt hier mijn opleiding als SPH-er goed van pas.

Overigens is er inmiddels nog een derde doelgroep bij: bedrijven die mijn bloemen in hun ruimte willen gebruiken voor sfeer, verbetering van de akoestiek en uit duurzaamheidsoverwegingen.

boeket Viltbloemist

‘Ik zie de wereld verharden en ongezelliger worden’

Wat maakt jouw product/dienst bijzonder?

Ik was in 2020 de allereerste Viltbloemist in Nederland. Mijn bloemen zijn duurzaam, handgemaakt en bevatten mijn liefde. Maar het is niet alleen het maakproces: ik ontwerp ook alle bloemen en boeketten zelf. Elke bloem krijgt evenveel aandacht en dat zie je.

Wie is je doelgroep & wat is je missie?

Ik zie de wereld verharden en ongezelliger worden. Het alsmaar ‘meer’ van de mensen en de economie doet me pijn. Wie heeft er ooit bedacht dat een product maar één seizoen mooi of in de mode is? Waarom kiezen we niet voor een product waar met liefde aan gewerkt is, in plaats van een product waar in lagelonenlanden miljoenen van gemaakt zijn en die we in een mum van tijd weer weggooien? 


Ik loop daar keihard tegen een grens aan. Mijn bedrijf staat voor een oprechte keuze: voor een boeket bloemen waar jij je geld aan uit wilt geven en die je over tig jaar nog steeds mooi vind. Waar je over wilt praten en over wilt delen. Wil je er wat anders aan toevoegen qua kleur, soort of hoeveelheid bloemen? Dan mag je gewoon terugkomen en herschik ik het boeket voor je, al dan niet met extra of andere bloemen. Die glimlach, het oog hebben voor elkaar, het maken van bewuste keuzes… dat is wat ik iedereen wens!

Wat is het lievelingsproduct uit je aanbod?

Dit vind ik een lastige.. Iedere keer als ik iets maak, of dat nou een nieuwe bloem, boeket of workshop is, maakt mijn hart een sprongetje. Elke keer opnieuw verbaas ik mezelf over wat er uit mijn handen komt en hoe mooi dat geworden is. Het allermooiste vind ik het op maat maken van boeketten. Ik hoor regelmatig dat het gemaakte boeket precies de sfeer of het gevoel oproept dat ze van tevoren voor ogen hadden. Dat mensen speciaal voor mij en mijn bloemen komen en betalen voor mijn vakwerk, is niet vanzelfsprekend en blijf ik bijzonder vinden.

Wat is je droom voor Viltbloemist?

Ik droom ervan om andere Viltbloemisten te gaan opleiden. Mensen die mijn merk uitdragen met de kwaliteit die ik voor ogen heb. Zo kunnen mensen in andere delen van het land ook gemakkelijk mijn workshops volgen. Een droom waar ik achter de schermen hard aan werk!”

Beeld: Liefs van Fleur 

Laat een reactie achter