thee van Taste-T

In the spotlight: Esther Mercx-van Zeist van Taste-T

Soms kom je van die pareltjes tegen waarvan je denkt: dit zouden meer mensen moeten weten. Dat kan een (duurzaam) product zijn, een bijzondere dienst of een prachtig plekje. In deze rubriek zet ik mijn vondsten graag in de spotlights. Vandaag: Esther Mercx-van Zeist van Taste-T

Wie ben je en wat doe je?

“Mijn naam is Esther Mercx – van Zeist. Als theesommelier neem ik je mee op reis door de wereld van thee: ik vertel erover, laat je ruiken en natuurlijk proeven. De ontspanning die het zetten en drinken van thee mij brengt, geef ik je graag mee naar huis. Hoe fijn is het om een mooie pure thee te drinken tijdens een moment van ontspanning, een goed gesprek of gewoon omdat het echt lekker is?”

Hoe is Taste-T ontstaan?

“Ik werk al meer dan 25 jaar in het onderwijs, omdat ik een passie heb voor werken met jongeren. Tijdens deze carrière deed ik regelmatig werk waarvan anderen aangaven dat ik er goed in was. Ik weet niet of andere vrouwen dit herkennen, maar op basis van externe factoren kreeg ik het gevoel dat ik oké ben. Maar lange tijd vond ik mezelf niet goed genoeg.

“Ik wilde mezelf bewijzen dat ik ertoe doe”

Esther Mercx van Taste-T Omdat ik keer op keer aan mezelf wilde bewijzen dat ik ertoe doe, luisterde ik niet naar wat mijn hart me ingaf. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat ik mag vertrouwen op wie ik ben en wat ik kan, maar vooral op wat ik wil. Daarom heb ik naast mijn werk een opleiding tot theesommelier gevolgd en ben ik mijn eigen bedrijf, Taste-T, begonnen. Bezig zijn met thee komt vanuit mijn hart: als ik bezig ben met thee, voelt dat voor mij als thuiskomen. De volle rijke smaak van een verse thee en het ritueel dat daar bij hoort, inspireert me keer op keer.

Ik drink overigens al mijn hele leven thee. Koffie vind ik niet lekker en de hele dag water is het voor mij ook niet. Lange tijd dronk ik thee uit een zakje van de bekende merken. Niets mis mee, maar wel thee gemaakt voor de commercie. ”

Welke product(en) of dienst bied je aan?

koude thee “Ik bied interactieve theeworkshops aan. Tijdens deze workshops leer je van alles over thee, maar ga je ook zelf aan de slag. Een workshop is namelijk volgens mij pas interactief wanneer je zelf lekker bezig bent. De workshop is voor minimaal zes en maximaal twaalf personen te boeken. Ik kom gewoon bij je thuis: jij regelt een tafel en een scherm, de rest regel ik. Ook de afwas..

“Wist je dat thee en kaas een fantastische combinatie zijn?”

Heb je de (thee)smaak te pakken, dan kun je de workshop uitbreiden met kaas. Want wist je dat thee en kaas een fantastische combinatie is? Dat komt omdat er in thee – net als bij wijn – tannine zit.

Naast het geven van workshops, ben ik bezig met mijn eigen webshop. Hier kun je uiteraard thee kopen. Maar dat is nog niet alles: ik ben ook bezig met verschillende concepten. Wat dacht je van de Thee-kit-easy, Thee-kit-cheesy en Thee-kit-freesy? Als ik er aan denk, word ik al helemaal enthousiast. Ik hoop jullie ook!”

Wat maakt jouw product/dienst bijzonder?

“Een theesommelier op zich is al bijzonder: mensen weten vaak niet eens dat zoiets bestaat. Maar er is zoveel meer dan de huis-tuin-en-keukenthee. Als je nog niet veel van thee weet, gaat er tijdens mijn workshop een wereld voor je open. Wist je bijvoorbeeld dat er voor vier kilo gedroogde thee twintig kilo blaadjes met de hand worden geplukt?

theeproeverij

Leuk om te weten: op Instagram leg ik mijn avonturen vast. Iedereen kan meekijken in wat ik doe, hoe ik dat doe en waar ik tegenaan loop.”

Wie is je doelgroep & wat is je missie?

“Iedereen die van thee houdt of gewoon nieuwsgierig is naar deze wereldberoemde warme drank. Mannen zijn van harte welkom tijdens een workshop, maar ik denk dat het vooral vrouwen aantrekt. Denk aan vriendinnengroepen, (schoon)zussen of een leuk moeder-dochteruitje. Mijn missie is om meer vers geplukte thee – en dus pure producten – bij de mensen thuis te krijgen. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk ontspannings- en rustmomentjes creëren met de thee die ik verkoop.” 

Wat is het lievelingsproduct uit je aanbod?

“In de opleiding tot theesommelier heb ik de oolong thee ontdekt. Wat een genot! Het is thee met een delicate smaak. Meestal zijn het opgerolde balletjes die bij het zetten ‘uitvouwen’. Prachtig!”

“Ik wil een huis met B&B en een ruimte waar ik mijn workshops geef”

Wat is je droom voor Taste-T?

“Het is al een droom dat ik iets kan doen vanuit mijn hart, maar ik wil vooral blijven genieten van wat ik doe. En ik hoop oprecht dat ik mensen daarin mee kan nemen. Laatst was er een vriendin die aangaf dat ze zo genoot van de theeën die ik haar had gegeven. Ze zei: ‘Als ik deze theeën zet, dan is het echt een momentje. Ik verheug me erop.’

Dat is wat ik wil. Daarnaast ga ik graag verder met het ontwikkelen van mijn concepten. En als ik echt helemaal losga, dan wil ik een huis met B&B en een ruimte waar ik mijn workshops geef.”

Laat een reactie achter