gedicht ontwijk me niet

Gedicht | Ontwijk me niet

Als een dierbare overlijdt, staat je hele leven op z’n kop. Jouw wereld staat stil, maar voor anderen draait ‘ie gewoon door. En natuurlijk probeer je de draad weer op te pakken en het verlies in je leven te verweven, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want rouw en verdriet is niet iets wat je even in een laatje opbergt en er op gepaste momenten uithaalt. Je zult niet de eerste zijn die volschiet in de supermarkt. 

Naam blijven noemen 

Van vrijwel alle nabestaanden die ik de afgelopen jaren voor Ik mis je heb geïnterviewd, hoorde ik hetzelfde: het is zó fijn om zijn of haar naam te blijven noemen. Maar ze vertelden me ook iets anders: hoe moeilijk en onwennig sommige vrienden, bekenden of dorpsgenoten met hen omgaan. Omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen. Of wat ze juist niet moeten zeggen. Eén van hen vertelde me zelfs dat mensen letterlijk een blokje omgingen, als ze haar aan zagen komen lopen. 

Met die wetenschap in mijn achterhoofd, schreef ik onderstaand gedicht. 

Gedicht ‘Ontwijk me niet’ 

Ik weet het

het is al jaren geleden

dat mijn leven voorgoed veranderde

van een onbezorgd leven

naar een intens gemis

omdat dat wat mij zo dierbaar was

er nu niet meer is

vanaf dat moment stond mijn wereld stil,

maar de jouwe draaide gewoon door

en ik moest ook weer verder

maar daar is geen handleiding voor

want hoe doe je dat – je leven weer oppakken

vol goede moed opstaan elke dag

veel vaker zakt de moed me in de schoenen

en kan ik alleen maar denken

aan die keer dat ik mijn dierbare voor het laatst zag

ik heb geleerd met vallen en opstaan

dat hoe hard ik mijn pijn ook wegdruk

het er toch altijd zal zijn

verdriet is niet op te bergen in een laatje

om op gepaste tijden weer open te gaan

dus vergeef me

als ik volschiet in de supermarkt

mijn verdriet er zomaar is

ook na al die jaren kan het me nog overvallen

dat intense gevoel van gemis

en misschien weet jij dan niet wat je moet zeggen

en ontwijk je mijn verdrietige blik

weet je je geen houding te geven

terwijl ik met de grootste moeite

mijn tranen weer wegslik

ook al is het jaren geleden

dat wil niet zeggen dat het verdriet er niet meer is

ik wil juist zo graag de naam blijven noemen

van degene die ik zo mis

daarom vraag ik je: laat me weten dat je me ziet

luister naar mijn verhaal of sla een arm om me heen,

maar alsjeblieft, ontwijk me niet


Wil je dit gedicht gebruiken? Dat mag, met bronvermelding. 

Laat een reactie achter