Maak je eigen massagestempel
Dat massages ontspannend zijn voor lichaam en geest, is geen geheim. Maar wist je dat je ook zelf massagestempels kunt maken? Natuurgeneeskundig therapeut Anna Hoekstra-Bernhardt vertelt hoe.
“Massagestempels vinden hun oorsprong in Thailand”, vertelt Anna. “Het zijn warme katoenen of linnen doeken, gevuld met allerlei gedroogde kruiden.” Naast een ontspannende werking, heeft zo’n massagstempel nog een functie: het helpt je lichaamsfuncties te verbeteren.”
Warmte
De warmte van zo’n massagestempel speelt daarin een belangrijke rol. “Door de warmte gaan de poriën van de huid, het grootste orgaan van ons lichaam, openstaan. Op die manier kan de warmte en de werking van de kruiden naar binnen komen. De warmte zorgt ervoor dat je bloed sneller gaat stromen, waardoor afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd. Bovendien werken de geur, de warmte en de aanraking op ons zenuwstelsel”, legt ze uit.
Zelf een massagestempel maken
Genoeg reden om eens te proberen dus. En dat is helemaal niet zo moeilijk. Om je eigen massagestempel te maken, heb je de volgende materialen en ingrediënten nodig:
- een katoenen doek of laken (40 bij 40 cm), linnen kan ook
- 200 gram gedroogde kruiden (onder andere verkrijgbaar bij Marry’s educatie en kruiden of Jacob Hooy)
- een kom om de kruiden te mengen
- een stevig touwtje
- water (voor in de pan)
- een pan
- een zeef
Zo ga je te werk:
- Doe de gedroogde kruiden in een kom en meng de kruiden met elkaar.
- Leg de gedroogde kruiden in het midden van de katoenen doek, vouw de uiteinden van het doek naar binnen en draai de punten op tot je een stevig handvat hebt.
- Vorm de gevulde doek met je handen, zodat de stempel een fijne vorm krijgt. Controleer of je de uiteinden stevig genoeg in elkaar hebt gedraaid.
- Neem een touwtje en trek de stempel één keer heel stevig aan, terwijl je het touwtje vastbindt. Vouw de uiteinden aan de bovenkant van je stempel omlaag.
- Zet een pannetje water op en leg de kruidenstempel in de zeef in de pan. Let op: je kruidenstempel mag het water niet raken!
- Als het water kookt, begint je kruidenstempel al heerlijk te geuren. Tijd voor de massage! Voel voordat je begint even of de stempel niet te warm is geworden. Het moet natuurlijk wel aangenaam blijven.
Zo gebruik je je zelfgemaakte massagestempel
En nu? “Op welke plekken van je lichaam je de stempel gebruikt, maakt niet zoveel uit”, zegt Anna. “Het is wel fijn als je de massagestempel iets druk meegeeft, zodat het een goede dieptewerking krijgt. Je kunt op de huid ‘stempelen’ of strijken met de massagestempel. Vaak is je rug, onder je voetzolen of langs je benen een fijne plek, maar luister vooral naar je eigen intuïtie. Masseer je iemand? Kijk en luister dan vooral naar wat de ander fijn vindt.”
Ben je klaar met de massage? Laat de stempel dan goed drogen, bijvoorbeeld op je verwarming. Weggooien hoeft namelijk niet: als de stempel goed droog is, kun je ‘m op een koele plek bewaren.
De helende werking van kruiden
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe weet je nou welke kruiden je moet kiezen? Anna helpt je op weg: “Ben je toe aan rust? Kies dan bijvoorbeeld voor een mix van lavendel, hop en citroenmelisse. Heb je last van hoofdpijn of verkramping? Gebruik dan pepermunt, rozenbloemblaadjes en citroenmelisse. Lavendel, hop, citroemelisse, sint-janskruid en rozemarijn zijn een goede mix voor wanneer je je neerslachtig voelt. Liever ontgiften? Kies dan voor kamille, salie, bijvoet, heermoes en absint alsem.