Tien handige tips van minimaliseercoach Susan van Schijndel om je leven makkelijker te maken
Minimaliseren: voor de één appeltje eitje, voor de ander een heuse leegtrekker. Maar minimaliseren gaat over meer dan alleen opruimen: het gaat ook over je leven makkelijker inrichten. Dus lees de tips en doe er je voordeel mee!
1) Kijken, kijken, niet kopen
“Je brein is zo geprogrammeerd dat je liever spullen koopt dan dingen doet waar je geen zin in hebt, zoals opruimen. Dat komt omdat er bij het kopen van spullen kortstondig gelukshormonen vrijkomen, waaronder dopamine en endorfine. Maar als je elke dag je sleutels kwijt bent, heb je niet zoveel aan een pas gekocht sleutelbakje: je moet een handig systeem bedenken waardoor je je sleutels niet meer kwijtraakt. Want als je dat niet aanpakt, kost het je elke dag onnodig tijd die je nooit meer terugkrijgt”.
2) Laat je brein je niet voor de gek houden
“Wat hebben we er soms een hekel aan: altijd maar weer die vaatwasser in-of uitruimen. Voor je gevoel duurt het wel een kwartier voor alles weer netjes in de kasten staat. Maar wist je dat je brein je voor de gek houdt? Ga maar eens timen en laat je verrassen door de uitkomst.”
3) Choose your battles
“Ik kan slecht tegen rommel in de keuken, zoals de vaat die nog in de keuken staat omdat de vaatwasser vol zit . Mijn man heeft daar totaal geen last van. Daarom heb ik het toverkrat bedacht: ik laad de vieze vaat in het toverkrat, zet het in een kastje en doe het kastje dicht. Dat geeft rust.”
4) Test hoelang je met (verzorgings)producten doet
“Ben jij iemand die bij elke aanbieding van tandpasta, douchegel en shampoo naar de drogist rent? Dikke kans dat je dan voor maanden, misschien wel jaren in huis hebt. Toen we op wereldreis gingen, heb ik met mini’s getest. Ik dacht dat het met twee á drie dagen op zou zijn, maar je doet er zo een week mee. Dus ik zou zeggen: testen eens uit hoe lang je met één tube doet en pas daar je aankoopbeleid op aan. Zo hoef je nooit bang te zijn dat je opeens zonder zit.”
5) Koop twee keer per jaar je schoenen en kleding
“Even de stad in voor een nieuwe korte broek voor je zoon. Of tussen alle sport- en speelafspraakjes naar het dorp om nieuwe schoenen uit te kiezen. Het zijn vaak best leuke uitjes, maar kunnen ook voor onrust zorgen. Voor mezelf en mijn kinderen koop ik twee keer per jaar schoenen en kleding. Op dat moment koop ik tussen de zeven en tien setjes, waarmee we het hele seizoen doen. Natuurlijk mogen de kinderen zelf uitkiezen wat ze willen. Gaat iets tussendoor kapot of zijn ze eruit gegroeid, dan kopen we uiteraard wel iets nieuws (of tweedehands).
6) Begrens jezelf en je kinderen als het om bewaren gaat
“Ik heb twee kinderen, eentje van acht en eentje van negen. Voor hen werk ik met een herinneringsdoos: wat ze willen bewaren, gaat daar in. Ze kiezen zelf, dus het komt weleens voor dat er zo’n prutje van een verrassingsei in terecht komt. Maar ja, het is hun doos hè? Als er speelgoed is wat zij niet willen bewaren, maar ik wel, stop ik het in mijn eigen herinneringsdoos.
Wist je trouwens dat wanneer je foto’s maakt, je brein dezelfde herinnering oppakt? Je hoeft dus niet alles van vroeger te bewaren. Wel goed om te weten: dit geldt niet voor texturen, geuren en handschrift. Dus die handgeschreven moederdagkaartjes kun je misschien maar beter wél bewaren…”
7) Durf los te laten
“Wist je dat 60 % van alle producten in huis niet meer wordt gebruikt? Denk aan kleding toen je nog een maatje meer of minder had, of spullen die niet meer passen bij de levensfase waar je nu in zit. Ga eens na waarom je het moeilijk vindt om die spullen weg te doen. Welke overtuiging zit daaronder?”
8) Wees je bewust van de items die je hebt
“Sommige items gebruik je amper, maar vullen ondertussen wel je kasten. Denk aan dat mooie servies dat je alleen met Kerst gebruikt of dat ene sieraad die je van je overleden ouder dat je slechts draagt op speciale dagen. Wees niet bang om het te gebruiken.”
9) Verkopen? Kies het juiste moment
“Ben je voortvarend begonnen met opruimen van kinderspullen, maar verkoopt het niet? Kijk dan eens kritisch naar de foto die je erbij hebt geplaatst én bedenk of het het juiste moment is. Juiste momenten zijn bijvoorbeeld rondom Sinterklaas en Kerst, of als de kinderbijslag net is gestort.”
10) Maak kiezen voor kinderen gemakkelijker
“Kinderen hebben vaak geen zin om spulletjes uit te zoeken: ze zien er het nut niet van in. Vindt jouw kind het moeilijk om te kiezen? Vraag ze dan niet wat weg mag en wat ze willen houden, maar laat ze alleen spulletjes op bed leggen die ze willen houden. Zo creëer je de weg van de minste weerstand en kun je de rest zonder gedoe wegdoen.”
PS: Heb je dit artikel met het persoonlijke verhaal van Susan al gelezen? Daarin staat ook een fantastische kortingsactie, speciaal voor Sisterz-volgers.