stadion PSG

Vijf praktische tips voor jouw eerste trip naar Parijs

Oui, oui, c’est Paris! Terwijl ik dit typ, ben ik net een dag terug uit Parijs. De was draait, mijn bovenbenen doen pijn van al het lopen en ik ben nog een beetje wollig in mijn hoofd, maar mijn God, wat was Parijs fantastisch. Ga je voor het eerst naar de stad van de liefde? Deze vijf praktische tips maakten ons verblijf tot een succes: de jouwe ook?

1) Boek een hotel aan de rand van de stad

badderen na een dagje lopen in Parijs Hotels in hartje Parijs? Ze zijn er genoeg. Maar wij (lees: mijn vriend, hij regelt altijd onze vakanties) kozen bewust voor een hotel buiten de drukte van de stad. Wel de lusten, niet de lasten, zeg maar. Voor vier nachten met z’n viertjes betaalden we voor dit hotel zo’n 600 euro, inclusief parkeerkosten. In ruil daarvoor kregen we twee ruime kamers, die met een tussendeur aan elkaar verbonden waren. Ideaal als de kinderen al liggen te slapen en je nog even tv wilt kijken, bijvoorbeeld. Beide kamers hadden een eigen keuken en ruime badkamer, waarvan één met bad. Heerlijk om te chillen na een lange dag lopen!

Ook fijn: in het stadje zelf zijn voldoende eetgelegenheden en supermarkten. Je hoeft dus niet naar ‘de grote stad’ om boodschappen te doen.

2) Koop een travelpas voor het openbaar vervoer

station Choisy la Roi

Vanuit onze hotelkamer keken we uit op station Choisy le Roi

Onze uitvalsbasis, Choisy le Roi, ligt een kleine twintig kilometer van de binnenstad van Parijs. Uiteraard kun je dan de auto pakken (of een fiets huren), maar het openbaar vervoer is minstens zo gemakkelijk. Helemaal met het treinstation bij ons om de hoek. Wij kochten een Paris Visite Travel Pass voor drie dagen. Dat is een klein kaartje waarmee je binnen bepaalde zones met bus, trein en metro reist. Een soort OV-chipkaart dus. Ideaal voor ons bezoek aan onder andere de Sacre Coeur, het stadion van Paris Saint-Germain en het vliegtuig-en ruimtemuseum. De Travel Pass kostte ons (volwassenen) dertig euro, voor de kinderen betaalden we de helft.

3) Download de ‘Bonjour RATP’ app

Als je ervoor kiest om met het openbaar vervoer te reizen in een grote stad als Parijs, is een handige reisplanner onmisbaar. De gratis app ‘Bonjour RATP’, vergelijkbaar met de Nederlandse ‘9292 ov’ werd al snel onze beste vriend.

4) Cluster de highlights per dag

De Eiffeltoren, de Notre Dame, het Louvre, de Sacre Coeur, de Arc de Triomphe… Parijs heeft nogal wat highlights die de moeite waarde zijn om te bezoeken. Omdat we drie volle dagen in Parijs waren én veel wilden zien, besloten we de bezienswaardigheden te clusteren. Zo gingen we vrijdags naar de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en bezochten we het stadion van Paris Saint-Germain en reserveerden we de zaterdag voor onder andere meer het Louvre, de Notre Dame en de Sacre Coeur. En hoewel we eigenlijk maar een half dagje naar het Musee de L’air en de l’Espace in Le Bourget wilden, waren we toch bijna een hele dag zoet in he belangrijkste vliegtuigmuseum van Frankrijk (en één van de grootste ter wereld).

Ariane 5       Mbappé, Messi en Neymar shirts in de PSG-kleedkamer     Sacre Coeur

5) Neem de tijd en… ontspan

Eiffeltoren
Was het druk in Parijs toen wij er waren? Zeker! Genoeg Nederlanders gezien ook, deze meivakantie. Maar weet je wat we vooral is bijgebleven? De ongelofelijke vriendelijkheid van de Parijzenaren zelf. De keren dat ik in Frankrijk op vakantie ben geweest, was ik niet bepaald onder de indruk van hun gastvriendelijkheid, maar dat was dit keer echt anders. Zo vertelden lokale bewoners spontaan aan mijn oudste zoon hoe PSG die dag ervoor had gespeeld (hij droeg een PSG-vest) en vroegen mijn vriend voor welke club hij was (‘FC Twente’), kreeg ik meerdere keren een plek aangeboden in een drukke metro én spraken de meesten zowaar Engels als we daarom vroegen.

Je snapt wel, Parijs heeft mijn hart een beetje gestolen..

Laat een reactie achter