Zeven types rust: pas jij ze al toe?
Rust pakken in een samenleving die altijd maar aan lijkt te staan: het is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Volgens mij begint het bij bewustwording. Want wat voor rust heb je eigenlijk nodig?
Fysieke rust en mentale rust kennen we allemaal wel: even wat langer in bed blijven liggen, die ene serie bingewatchen of een weekendje mobielloos door het leven. Heerlijk om even op te laden. Maar wist je dat er nog meer vormen van rust zijn? Ik kwam ze tegen op LinkedIn, waar huis- en sportarts Gianni Faelens deelde dat hij veel patiënten met burn-out en vermoeidheidsklachten in zijn praktijk kreeg. Daarom maakte hij een vertaling van de ‘7 types of rest’, dat dr. Saundra Dalton-Smith schreef. Uiteraard heb ik Gianni goedkeuring gevraagd om zijn vertaling voor dit artikel te gebruiken.
Zeven types rust
De meest bekende is fysieke rust. Je weet wel: activiteiten die rust herstel geven aan je lichaam. Denk hierbij aan slapen of dutjes, massage en wellness of stretchen en yoga.
Daarnaast is er natuurlijk mentale rust: activiteiten die rust en herstel geven aan je brein. Bijvoorbeeld door meditatie, mindfulness, journallen of in de natuur te zijn.
Nog zo’n belangrijke: sensoriële rust. Deze heb ik zelf vaak nodig: even weg zijn van, zoals Faelens beschrijft, ‘de lawine’ aan visuele en auditieve prikkels van apps, e-mail en social media. Dat doe je onder meer door je telefoon overdag af en toe weg te leggen (buiten handbereik!) en je telefoon niet mee naar boven te nemen voor het slapen gaan.
Deze vind ik ook mooi: creatieve rust. Om creatief te kunnen zijn, heeft ons brein de ruimte nodig. Hoe je dat bereikt? Onder andere door de natuur in te gaan, te tekenen of te schilderen, te puzzelen, dansen, zingen of een nieuwe hobby uit te proberen.
Met mijn fibromyalgie en hooggevoeligheid is dit voor mij een hele belangrijke: sociale rust. Niet altijd natuurlijk (ik houd van gezelligheid), maar zoals Faelens zegt: relaties kunnen soms vermoeiend zijn. Soms hebben we tijd nodig met mensen die energie geven, in plaasts van energie nemen. Die sociale rust neem je door je eigen grenzen te bewaken, nee durven zeggen én voor jezelf durven kiezen en tijd door te brengen met mensen die ertoe doen en je energie geven. En – uiteraard- door af en toe even alleen te zijn.
Zorg ook dat je emotionele rust pakt: tijdens stressvolle momenten kunnen emoties tenslotte hoog oplopen. Dalton-Smith en Faelens schrijven dat je emotionele rust krijgt door bij mensen te zijn bij wie je je emoties kan en mag tonen. Zelf wil ik er daar nog aan toevoegen: geef jezelf vooral de ruimte om je emoties ook echt te doorvoelen.
Last but not least: spirtuele rust. Oftewel: maak verbinding met je leefomgeving. In onze ratrace vergeten we namelijk nog weleens dat we deel uitmaken van een groter geheel. Die spirituele rust vind je onder meer (komt ie weer…) in de natuur, door te reizen, te bidden, te lezen, te mediteren of door bewust met je ademhaling bezig te zijn.
Ik pas ze allemaal toe van tijd tot tijd
Wat goed van je! Ik onbewust ook wel een aantal, maar ik denk dat het goed is om het ook wat bewuster te doen 🙂