rake uitspraken die je aan het denken zetten

Zeven rake uitspraken die je aan het denken zetten

Ik begin mijn dag regelmatig met een rondje LinkedIn. En daar kwam ik ‘m tegen: de post van een vrouw die vertelde over een zin die haar leven heeft veranderd. Het zette me aan het denken. 

‘Elk huisje heeft z’n kruisje’

Saskia: “Voor mij is dat elk huisje heeft z’n kruisje. Dus ook al lijkt het bij anderen goed te gaan en perfect te zijn, ook zij krijgen hun portie shit. Je ziet het alleen niet.

Mijn moeder zei het voor het eerst toen ik een tiener was en het thuis niet fijn was door het alcoholgebruik van mijn vader.  Het liet me inzien dat er inderdaad overal iets was en niet alleen bij mij thuis. Ik wilde inderdaad niet ruilen met die vriendin met overbeschermde ouders, niet met de vriendin waarvan de moeder ernstig ziek was, niet met de vriendin die opgroeide als Jehova’s getuige. Iedereen had z’n eigen kruisje te dragen en dit was het mijne.

“Je hebt dat kruisje in je leven nodig om te groeien als mens”

Door die uitspraak van toen  prik ik vandaag de dag genadeloos door alle mooie verhaaltjes op Instagram heen. Ook de gepolijste Insta-levens hebben een huisjes met een kruisje. Ik heb een hekel aan de manifesteerrage van nu: alsof alles maakbaar is. Dat is het niet.

Die uitspraak maakt ook dat ik kijk naar wat ik wel heb, wat ik nodig heb om gelukkig te zijn en wat ik daaraan kan doen. Ik hoef niet alles wat anderen hebben. Dat geeft mij mentale vrijheid en vrede met de kruisjes die ook op mijn huisjes rusten. Ze zijn er met een reden en ik wil er altijd van leren. Dat is ook wat ik anderen wil meegeven: omarm het kruisje op je huisje. Aanvaard het. Deal ermee. Accepteer het. Pas dan is er ruimte voor verandering. Je kunt de situatie zelf niet altijd veranderen, maar wel je mindset. Je hebt dat kruisje in je leven nodig om te groeien als mens.”

‘Dromen zijn er om waar te maken. Wil je dat niet, stop dan met dromen 

uitspraak Marieke Marieke: “Deze quote is een samenvoeging van wat ik eens hoorde én mijn eigen toevoeging. Hij heeft een hele tijd op mijn kantoor gehangen. Ik ben loopbaancoach en hing ‘m op een plek waar coachees ‘m goed zagen. Zo werd deze quote vanzelf vaak het onderwerp van gesprek.”

Nicht ergern, nur wundern

Wendy: “Dit zei mijn vader vroeger en is me altijd bijgebleven. Iedereen is anders en het heeft echt geen nut om je druk te maken om iets of iemand.”

Als er licht is in de ziel, is er schoonheid in de mens. Als er schoonheid is in de mens, is er harmonie in het huis, Als er harmonie is in het huis, is er rust in het land. Als er rust is in het land, is er vrede op aarde.”

Nanda: “Dit is een Chinees gezegde en heb ik uit de kalender die vroeger bij mijn ouders thuis hing. Het geeft mij geruststelling en vertrouwen: hou het klein, dan heeft het uiteindelijk een groots effect.”

‘Wat je doet, is goed’ 

Elianne: “Ik ben niet zo van de lijfspreuken, maar ik heb wel wat moois geleerd van mijn schoonfamilie: wat je doet, is goed. Mijn man en ik zeggen het regelmatig tegen elkaar. Juist om elkaar die steun te geven dat welke keuze je ook maakt, hoe erg je je hoofd ergens over breekt, hoe je het ook doet: wat je doet, is goed. Die erkenning heb ik gemist binnen mijn gezin van herkomst. Ik had vaak het gevoel dat ik het niet perfect deed en kreeg dan te horen: ‘waarom heb je het niet zo zus en zo gedaan? Of ‘je hebt toch wel…?’ Deze zin geeft mij onbewust rust en zelfvertrouwen.”

‘Gun je kinderen hun eigen shit’ 

Shantall: “Een poosje geleden was ik bij Manifest, een event van Simone Levie. Daar sprak Katelijne Vermeulen, systemisch coach. Het ging over wat je doorgeeft aan je kinderen. Natuurlijk wil je dat dat mooie dingen zijn. Maar ze zei ook: gun je kinderen hun eigen shit. Die kwam zó binnen. Je leert je kinderen de mooie en goede dingen, maar het leven heeft ook minder leuke kanten. Het leven heeft ook ‘shit’. Als je continu bezig bent om je kinderen daarvoor te behoeden, leren ze niet wat vallen en opstaan is.”

Laat een reactie achter